PsP King
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar

Aşağa gitmek

PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Empty PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar

Mesaj  EsquriaL C.tesi Tem. 12, 2008 1:10 pm

PSP'nin Asıl Marifeti: Oyunlar


Cihazın her özelliğinden söz ettik, sıra en önemli olan yöne, oyunlara geldi. Oyunları sözle anlatmak zor, biz izlenimlerimizi aktaracağız ama kendi gözlerinizle görmeniz en doğru değerlendirme olacaktır. PSP oyunlarını düşünürken, daha önce gördüğünüz Nintendo Gameboy ya da cep telefonu oyunlarından çok ilerisini, hatta eski PlayStation'dan da ilerisini düşünmelisiniz. PSP, taşınabilir bir cihazda neredeyse PlayStation 2 düzeyinde oyunlar sunuyor. Sistem bütünüyle 3D destekli olduğu için, cep telefonlarındaki 3D oyunlar gibi inanılmaz yavaş görüntülerle karşılaşmıyorsunuz, her şey son derece akıcı ve detaylı. Özellikle Ridge Racer ve WipeOut Pure gibi oyunlar, sistemin tüm donanım gücünü sergiliyor.

PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Sony-psp-colin7
Colin McRae Rally de PSP'de var.


PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Sony-psp-codeda1


Coded Arms, PSP'de çıkan ilk FPS oyun


PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Sony-psp-ridger1


Ridge Racer PSP'nin ilk ve en iyi yarış oyunlarından biri

Sony PSP'nin grafik işlemcisi 3D destekli olduğu için PSP oyunlarının çoğu 3D oyunlar. Yarış oyunları en ağırlıklı oyun türü, bunun bir nedeni de cihaz üzerindeki analog kontrol çubuğunun bu oyunlar için ideal kontrol aracı olması. FPS türü oyunlar çok yaygın değil, spor oyunlarıysa oldukça fazla. Golf, tenis, basketbol ve futbol için gerçekten güzel oyunlar var. FPS oyunların en iyileri Coded Arms, Ghost in the Shell ve SOCOM Navy Seals. SOCOM özellikle multiplayer yönü çok güçlü bir oyun, bu oyuna PSP'nin CounterStrike'ı olacak gözüyle bakılıyor. SOCOM'un kendine özgü bir yanı, kulaklık ve mikrofon desteğiyle online oyun oynarken sesli iletişime de olanak sağlaması.

İlk çıkan PSP oyunlarıyla bugünlerde çıkanlar arasında da belirgin bir kalite farklı gözleniyor. Örneğin PSP ile birlikte piyasaya sürülen FIFA Soccer ile şu anda satılan FIFA 2006, PSP'nin ilk oyunlarından olan Need for Speed - Rivals ile şu günlerde piyasaya çıkan Need for Speed - Most Wanted arasında hem grafik kalitesi, hem de özellikler bakımından ciddi farklar var. Oyun geliştiriciler PSP'nin sırlarını öğrendikçe daha güzel grafikli ve keyifli oyunların piyasaya sürüleceği düşünülüyor. 2006 yılında piyasaya sürülecek oyunları merakla bekliyoruz doğrusu.

PSP'nin en güçlü yanı olan oyunlar cihazın aynı zamanda da en zayıf noktası. Oyun firmalarının PSP'ye özel yeni oyunlar yapmak yerine var olan PS2 oyunlarını PSP'ye aktarmaktaki ısrarı, PSP'ye gerçekten zarar veriyor. Oyun meraklıları zaten PSP'deki oyunları daha önceden PS2'de oynamış durumdalar ve kimse zaten oynayıp bıktığı bir oyunu tekrar satın almak istemiyor. PSP için özel geliştirilen oyunlar ancak yeni yeni ortaya çıkmaktalar ve eğer kısa sürede PSP için çok iyi oyunlar piyasaya sunulmazsa bu platformun ömrü beklenenden kısa olabilir.

Emulatörler vs. ne durumda?

Her ne kadar Sony için PSP uygulamalarını kullanmanın tek geçerli yolu UMD disk satın alıp oyunları oynamak olsa da, aslında PSP için uygulama geliştiren sayısız amatör programcı da var. PSP'nin Firmware 1.0 ve 1.5 sürümleri, bellek kartı üzerindeki uygulamaları çalıştırmanıza izin veriyor. Programcılar da bu özelliği kullanarak PSP için bir çok uygulama geliştirdiler. Geliştirilen uygulamalar arasında PDA türü yazılımlar, dosya yöneticileri, Amiga, Commodore 64 gibi bilgisayarlar için emulatörler, Sega MegaDrive gibi oyun konsollarının emulatörleri, dosya görüntüleyiciler ve amatörce yazılmış oyunlar var.


PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Sony-psp-emu1


Commofore 64'ün tanıdık ekranı PSP'den gülümsüyor.


PsP'yi Kullanmak Oyunlar & Bağlantılar Sony-psp-emu2


Sega emulatöründe Ghouls 'n Ghosts oyunu

Uygulama geliştiren amatörler Sony'nin hiç bir programlama aracı ve döküman sağlamamasına rağmen PSP için muhteşem uygulamalar geliştiriyorlar, ama Sony bu çalışmaları önlemek için elinden geleni yapıyor. Bu bahsettiğimiz amatör uygulamalar sadece firmware 1.0 ve 1.5 ile çalışmakta, 1.51 ve yukarısında bu uygulamalar çalışmıyor. Tek istisna, Fw 2.0'da bulunan bir açık ile çok az sayıda uygulamanın çalıştırılabilmesi. Ayrıca, Fw 2.0 yüklü PSP'ler 1.5 sürümüne geri çevrilebiliyor, ama bu başka sürümler arasında geçerli değil. Yani Fw 2.0 yüklü bir PSP alırsanız, bu cihazı 1.5 sürümüne indirip emulatörleri vs diğer araçları deneyebilirsiniz. Eğer cihazınız Fw 1.52 ile geldiyse, önce 2.0'a güncelleyip sonra 1.5'e indirebilirsiniz. Ne yazık ki cihazınız 2.0'dan yüksek bir firmware ile gelirse, geri dönüşünüz olanaksız. Sony şu anda sadece 2.6 firmware sürümünü sunuyor, diğer sürüm dosyalarını ve 2.0 -> 1.5 dönüşümü sağlayan downgrade uygulamasını sizin Internetten arayıp bulmanız gerekecek.

Sony'nin bu mücadelesinin nedeniyse oyunların kopyalanmasın engellemek ve PSP ile ilgili tüm yazılım gelişimini kontrolünde tutmak. Herkesin bildiğini saklamaya gerek yok, Fw 1.0 ve Fw 1.5 sürümüne sahip PSP'lerde oyunların internetten download edilen kopyaları bellek kartı üzerinden çalıştırılabiliyor. Bu da Sony için ciddi mali kaygılar demek. Firmalar zaten bu tür cihazlarda cihazın kendisinden değil, oyun satışından para kazanıyor. PSP'yi satın alan kullanıcının bir de 2GB memory stick satın alması ve bir daha hiç bir oyun satın almaması, Sony için işin tüm esprisini kaçırıyor.

Sony'nin oyunları korumak için çabası anlaşılır bir şey, ama aynı çaba iyi niyetle PSP uygulamaları geliştiren ve aslında PSP'nin yaygınlaşmasına ciddi katkısı olan amatör programcılara çok zarar veriyor.


Multiplayer Oyunlar


PSP'nin en güçlü yanlarından birisi çok oyunculu oyunlar. Var olan oyunların çoğunu kablosuz ağ üzerinden iki kişi karşılıklı oynayabiliyorsunuz. Bir çok oyunda bunun için özel Game Sharing bölümü var. Bu sistem, tek bir oyun diskiyle iki kişinin aynı oyunu oynayabilmesini sağlıyor. Bu sistemde bazen UMD diskin takılı olduğu PSP, diğer PSP'ye kablosuz ağ üzerinden oyunun çok kısıtlı bir sürümünü upload ediyor. Sony'nin resmi olarak desteklemediği ama kullanıcıların keşfettiği diğer sistemdeyse direkt olarak UMD disk ikinci makineye takılarak oyunun bir kopyası belleğe yükleniyor. Multiplayer oyunlar 2 kişiyle de sınırlı değil, PSP Ad-Hoc modunda diğer 16 PSP ile aynı anda bağlantı kurabiliyor.

PSP'nin multiplayer oyunları iki bağlantı şeklini destekliyor. Ad-Hoc modunda, hemen sizinle aynı odada bulunan arkadaşlarınızla PSP'ler arası direkt bağlantı kurarak oynuyorsunuz. Infrastructure modundaysa IP adreslerini girerek dilerseniz dünyanın öbür ucundaki PSP sahibi arkadaşınızla karşılıklı oynayabilirsiniz, ama tabii aranızda çalışan bir Internet bağlantısı ve her iki uçta da kablosuz ağ çıkışı olması gerek.

Internet Bağlantısı


Sony PSP'nin kablosuz ağ desteği içerdiğinden bahsetmiştik. IEEE 802.11b standartında, 11Mbit/sn hızındaki kablosuz ağ bağlantısı, cihazın herhangi bir erişim noktası üzerinden Internete açılmasını sağlıyor. Bağlantı WEP şifreleme sistemini destekliyor, firmware 2.0'dan itibaren WPA şifreleme sistemi de desteklenmekte. Kablosuz ağ arabirimini Marvell firmasının Libertas yonga seti oluşturuyor. Firmware güncellemeleri ve karşılıklı oyun oynamak için kullanabileceğiniz Internet bağlantısı, web gezintisi için de kullanılabiliyor. Firmware 2.0 ile PSP'ye eklenmiş olan web browser (tarayıcı) ile istediğiniz web sitesine erişmeniz mümkün. Firmware 1.5 kullanıcılarıysa şu anda browser özelliğinden yoksunlar, ama bu açığı kapamak için çeşitli amatör çalışmalar sürüyor.

PSP ile web gezintisi oldukça sorunsuz, ama cihazda klavye olmayışı normaldir ki veri girişini çok zorlaştırıyor. Veri girişi yapabilmeniz için sanal klavye desteği var. Ayrıca, HTML 4.01 standartını destekleyen browser henüz flash uygulamalarını desteklemiyor, Türkçe harfler konusunda da başarısı tartışmalı. Genişliği 480 pikselden fazla olan web sayfalarının ekrana sığması için çeşitli araçlar uygulamaya eklenmiş. PSP'de henüz bir e-mail uygulaması yok, ama tarayıcı üzerinden G-mail gibi servislere erişebiliyorsunuz. Genel olarak PSP'nin web tarayıcısı, cihaza sonradan eklenmiş bir özellik olduğunu hissettiriyor. Öte yandan, cihazın geniş ekranı sayesinde PSP, web gezintisi için cep telefonu vs. araçlardan çok daha kullanışlı, bunu da söylemek gerek. Ayrıca aracın farklı kablosuz ağ profillerini kaydedebilmesi ve sizin ev, iş vs. için ayrı ayrı ayarlarınızı kaydedebilmeniz oldukça kullanışlı.
EsquriaL
EsquriaL
Admin

Mesaj Sayısı : 7
Kayıt tarihi : 11/07/08
Yaş : 30
Nerden : Istanbul

https://pspking.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz