PsP King
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PsP'nin Donanımı

Aşağa gitmek

PsP'nin Donanımı Empty PsP'nin Donanımı

Mesaj  EsquriaL C.tesi Tem. 12, 2008 1:06 pm

Kapalı kutunun içinde neler var?


PSP'nin ufak boyutları, aslında içinde çok güçlü bir donanım altyapısı saklıyor. Cihazın çekirdeğinde 32-bit'lik MIPS R4000 işlemcisine dayanan, çift çekirdekli bir işlemci var. İşlemci hızı 1 ile 333 MHz arasında değişiyor, ama şu andaki uygulamalar 222 MHz hızında çalışmaktalar. İşlemcinin çalışma gerilimi 1.2 Volt, veriyoluysa 128 bit genişlikte. Veriyolu hızı her zaman işlemci hızının yarısı olarak gerçekleşiyor. İşlemci toplam 4 MB dahili eDRAM bellek içeriyor, ayrıca toplam 32 kB tampon bellek de var. 7 adımlık iş hattına ve 32 adet 32 bit yazmaça sahip işlemcinin iş gücü 2.6 GFLop olarak belirtilmiş. İşlemci 90 nanometre üretim teknolojisiyle, Sony tarafından üretilmekte.

İşlemcinin ilk çekirdeği genel bir CPU olarak çalışıyor ve dahili 4 MB belleğin 2 MB'ını kullanıyor. Diğer çekirdekse aynı hızda çalışıyor, kalan 2 MB belleği kullanıyor ve Virtual Media Engine denen sistemi yürütüyor. Video ve ses çözme gibi işlemler bu ikinci çekirdeğin görevi, ayrıca H.264 görüntü çözücüsü de bu çekirdek içinde. İlginç bir detay, bu çekirdeğin 128 değil 256 bit veriyoluna sahip olması.

PsP'nin Donanımı Sony_psp-inside1



PSP'nin elektronik kısmının büyük bölümünü bu devre kartı oluşturuyor

PSP'nin grafik işlemleri için ikinci bir işlemcisi daha var. Asıl işlemcinin yarı hızında çalışacak şekilde ayarlanmış bu işlemci Bu işlemcide video işlemleri için kullanılan 2 MB dahili bellek var. Bu işlemci 512 bit veriyoluna sahip, tam 128 adet de yazmaçı bulunuyor. Grafik işlemcisi donanım destekli NURBS geometri işlemleri, donanım destekli aydınlatma, doku kaplama, doku sıkıştırma, sis ve şeffaflık efektleri, stencil efektleri ve vertex blending efektlerine sahip, grafik çıktısını da bu işlemci kontrol ediyor. İşlemler 16 ya da 32 bit renk derinliğinde yapılabiliyor. Sony işlemci için saniyede 35 milyon üçgen işleme ve 664 Milyon piksel doldurma oranı değerlerini veriyor, ama bu değerlerin 166 MHz hızında çalışan işlemciye dayandığını, gerçekte işlemcinin 111 MHz çalıştığını unutmamak lazım.

Sistemin içinde özel bir bellek yongası var. Bu yonga hem 32 MB 333 MHz DDR bellek içeriyor ve sistemin belleğini oluşturuyor, hem de 32 MB NAND tipinde flash bellek içeriyor, bu alana da PSP'nin işletim sistemi (firmware) yükleniyor. Uygulama geliştiriciler için çok can sıkıcı bir detay, 32MB belleğin 8MB'ının da cihazın işletim sistemi tarafından işgal edilmesi. Yani uygulamada programcılara 32 değil, 24MB bellek sunulmakta.

PSP'nin ses özelliklerini de Virtual Media Engine ismi verilen ikinci işlemci çekirdeği sağlıyor. Ürün daha piyasaya çıkmadan önce 7.1 kanal ses desteklediği iddia edilmişti, oysa gerçekte böyle bir özellik yok, PSP sadece stereo ses çıkışına sahip, ama kendi içinde çok kanallı ses işleyebiliyor, ses üretici (synthesizer) özelliği var ve 3D ses efektleri yürütebiliyor. Ses işlemcisi DSP özelliklerine sahip. Üretilen sayısal ses bilgisinin analog sinyale çevrilmesini Wolfson firmasının WM8973G yongası üstlenmiş. Bu yonga önceden programlanmış 5 equaliser ayarını da destekliyor.

PSP'ye overclock mümkün

Her ne kadar cihazın işlemcisi 111MHz veriyolu / 222MHz işlemci hızı olarak çalışsa da, aslında cihazın işlemcisi 333MHz çalışacak şekilde tasarlanmış ve bu hızda da çalışabiliyor, ama Sony oyun geliştiricilere sadece 222MHz hızı kullanmalarını sıkıca tembihlemiş. Bunun nedeninin, pil ömrü ile ilgili olduğu tahmin ediliyor, çünkü PSP 333MHz hızında çalışırken pilinin çok çabuk sürede bittiği görülüyor. Amatör programcıların geliştirdiği bazı araçlarla PSP 333MHz çalışmaya zorlanabiliyor, ama bunun uzun vadede cihaza fiziksel zarar verip vermeyeceği bilinmemekte.

Dış dünya ile bağlantılar


PSP'nin en çok kullanacağınız bağlantısı üzerindeki USB yuvası. Bağlantı ufak tip (Mini B tipi) USB fişlerini destekliyor ve USB 2.0 destekli. Yalnız gerekli USB kablosu kutudan çıkmıyor, cihazla birlikte mutlaka uygun bir USB kablosu da almayı unutmayın. PSP'nin içinden USB bağlantısını aktif hale getirdiğinizde, PSP bilgisayarınız tarafından depolama aygıtı olarak görülüyor, dolayısıyla hiç bir ek program yüklemeye gerek kalmadan PC - PSP arasında veri aktarımı yapabiliyorsunuz.


PsP'nin Donanımı Sony_psp-usb


PSP'nin üst yanının tam ortasında USB bağlantı noktası var,
resimde sağda gözüken siyah oval bölümse IrDA bağlantı noktası

PSP'nin üzerindeki kızılötesi (IrDA) port açıkçası biraz anlamsız bir araç. Cihazın WiFi kablosuz ağ desteği olduğundan, bu port PSP'yi bilgisayarla ya da başka bir PSP ile konuştururken işe yaramıyor. Infrared portu kullanan hiç bir yeni araç ya da yazılım da duyurulmuş değil. Amatör programcıların geliştirdikleri kimi IrDA uygulamaları var ama, bunlar da oldukça işlevsiz uygulamalar.

PSP'nin dökümanlarını karıştırırken bir "Extension Port" yani genişleme yuvası ifadesi görebilir, bu yuvayı da PSP'nin hiç bir yerinde bulamayabilirsiniz. Evet, kağıt üstünde gözüken bu yuva uygulamada cihazda gözükmüyor. Elimizdeki tek veri, kulaklık çıkışının yanındaki, uzaktan kumandanın takıldığı 6 pinlik yuvanın bu port olabileceği yönünde. Cihazın sırlarını keşfetmek için her köşesini analiz eden meraklıları, bu portun seri protokolle giriş çıkış yapan bir port olduğunu ve basit bir kumanda portundan öte olduğunu belirlediler bile. Bu 6 pinlik port sayesinde PSP'yi PC'ye bağlamak için gerekli kablonun yapım aşamalarını öğrenmek için tıklayınız.

Son olarak, PSP stereo kulaklık çıkışı içeriyor.

Depolama Sistemi: Memory Stick ve UMD Diskler


Sony PSP'nin veri depolama aracı, içerdiği bellek yuvasına takacağınız Memory Stick Duo tipindeki bellek kartlarından ibaret. Memory Stick Duo ya da Duo Pro tipindeki kartları kullanabilirsiniz, yalnız arada çok büyük hız farkı olduğu için biz mutlaka Duo Pro kartları almanızı öneriyoruz. Piyasada 16 MB'dan 2 GB'a kadar Memory Stick Duo ve Duo Pro kartlar var, henüz 2 GB'ın üzerinde modeller çıkmadı. Sony, pakete standart olarak 32 MB bir kart dahil etmiş. 32 MB kart oyunlarda kaldığınız yeri kaydetmek için fazlasıyla yeterli (oyunlar genelde 128 kB kullanıyor) ama MP3 ve videolarınız için tamamiyle yetersiz. Cep telefonlarıyla bile 64 MB kartların verilmeye başladığı günümüzde, PSP gibi multimedya odaklı bir araçla 32 MB büyüklüğünde bir kart verilmesi pek hoş değil. Üstelik, verilen kart Memory Stick Duo Pro değil, sadece Duo. Bu da kartın Duo Pro kartlara göre kat kat yavaş olması anlamına geliyor. PSP ile verilen kartın, Sandisk'in sattığı Duo Pro kartlarla performans karşılaştırmasını incelemenin sonlarına doğru bulabilirsiniz.

PsP'nin Donanımı Sony_psp-memstick


Sistemle verilen bellek kartını ilk fırsatta daha büyük kapasiteli bir kartla değiştirin

PSP'ye oyunları ve filmleri UMD disklerde satın alacaksınız. UMD diskler oldukça ufak ve plastik bir kılıf içinde gelen optik disklerden ibaret. UMD diskler aslında 6 cm çapında, çift katmanlı DVD'ler. Bilgisayarlarımızda kullandığımız CD ve DVD'ler 12 cm çapında, ufak boy CD'ler ise 8 cm çapında. Dolayısıyla, 6 cm'lik UMD'ler bunların ikisinden de hayli ufak, ama çift katmanlı DVD olmaları sayesinde 1.8 GB veri taşıyabiliyorlar. UMD disklere veri ISO 9660 formatında kaydediliyor, yani UMD diski kabından çıkarıp bilgisayarınıza taksanız aslında içini okuyabilirsiniz, ama diskin ortasındaki boşluğun standarttan küçük olması bunu engelliyor. Aynı şekilde, aslında UMD disklerin içindeki disk ile HD tipindeki MiniDisc (MD) disklerin kullandığı disk aynı, ama yine ortadaki boşluk uyumluluğu bozuyor.

PsP'nin Donanımı Sony_psp-umd1PsP'nin Donanımı Sony_psp-umd2


UMD diskler cihazın arka tarafına doğru yerleştirilmiş optik sürücüye yerleştiriliyor. Cihaz açıkken diskleri takıp çıkarabilirsiniz. PSP'nin UMD disk okuyucusu saniyede 11 Mbit (1.37 MByte) veri okuyabiliyor. Okuma hızı bu kadar düşük olduğu için çoğu oyunda oldukça can sıkıcı yükleme süreleri söz konusu. Sürücü çalışırken hafif bir ses yapıyor ama kolay farkedilir bir ses değil.

UMD diskleri şimdilik sadece Sony üretiyor. Yazılabilir UMD yok, çıkması da düşünülmüyor. Buna karşın, UMD disklerin ileride PSP dışında başka Sony ürünlerinde de kullanılacaklarına kesin gözüyle bakılıyor. Bunun iki işareti şimdiden mevcut. Bunlardan birincisi, PSP'nin ekranı 480x272 çözünürlükte olsa da, UMD disklerdeki filmlerin aslında 720x480 çözünürlükte olmaları. Bu durum, ileride PSP'den daha yüksek çözünürlüklü cihazlarda UMD okuyucular olabileceğini düşündürüyor. Diğer bir ilginç detay, UMD olarak gelen PSP oyun disklerinin bir köşesinde oyun logosu, diğer köşesindeyse PSP logosu olması. UMD filmlerdeyse bir köşede film logosu var, diğer köşe boş. Belli ki Sony UMD filmleri PSP ile sınırlı tutmayı düşünmüyor.


PsP'nin Donanımı Sony_psp-umd3


Pil Ömrü


Sony PSP, içinde 1800mAh kapasitede, 3,6 Volt gerilim sağlayan bir Li-Ion pil taşıyor. Pili şarj etmek için PSP ile birlikte gelen adaptörü PSP'ye bağlamanız yeterli, şarj işlemi sırasında Power ışığı turuncu renkte yanıyor, 2 saat kadar süren şarj bitince ışık sönüyor. Dilerseniz pil şarj olurken oyun oynamaya devam edebilirsiniz, bu durumda şarj süresi 2 saati biraz aşıyor. Cihaz USB'den şarj olmuyor ama bunu yapabilen özel kablolar ayrıca satılmakta (Türkiye'de henüz yok).

PsP'nin Donanımı Sony_psp-pil1



Pili ve bellek kartı çıkartılmış bir PSP

PSP gibi bir aracın pil ömrü konusunda kesin şeyler söylemek olanaksız, çünkü pil ömrü sizin kullanımınıza göre değişiyor. Ridge Racer gibi bir oyunu, en yüksek ekran parlaklığında aralıksız oynarsanız pil 3,5 - 4 saat kadar ancak dayanıyor, ama MP3 dinlemek istediğinizde pil ömrü 8 saati geçiyor. Dolayısıyla, pilin dayanma süresinin cihazı en çok zorladığınızda 3,5 saate kadar indiğini söyleyebiliriz, ama uygulamada genelde bundan çok daha fazla, ortalama 5-6 saat kadar kullanım süresi alacağınızı söyleyebiliriz. Ayrıca, ekranın parlaklığını bir derece düşürürseniz pilin dayanma süresinin %33 kadar arttığını daha önce de belirtmiştik, tekrar hatırlatalım.

PSP'nin çok güzel bir özelliği, pilin gücü artık son noktasına geldiğinde cihazın kendini uyku moduna geçirmesi. Pil %5'e indiğinde PSP güç LED'ini yakıp söndürerek size haber veriyor, güç daha da azaldığında ekranda pil simgesi çıkarak cihaz kapanıyor. Yalnız bu noktada "Oyunum gitti, kaydetmemiştim" diye üzülmenize gerek yok, çünkü cihaz uyku modunda. Şarja taktığınız anda güç düğmesine dokunursanız oyununuz tam o kaldığınız andan devam ediyor. Oyuncular düşünülerek tasarlanmış, çok başarılı bir özellik. Yalnız biz adaptörün fişinin PSP üzerindeki yuvaya çok da iyi oturmadığını gözledik, adaptöre bağlı olarak oyun oynuyorsanız sık sık temassızlık oluyor ve şarj kesiliyor. Tabii bu sadece bizim elimizdeki PSP'ye özel bir durum da olabilir, ama dikkatimizi çeken bir detay.

PsP'nin Donanımı Sony_psp-pil2


Uzakdoğuda PSP'nin pil yuvasına oturan, çok daha büyük kapasiteli piller satışa çıktı, hatta Sony kendisi bile standart 1800mAh pille aynı boyutta 2200mAh kapasitede yeni bir pil duyurdu. PSP'nin pil yuvasından dışarı taşan, cihazın arkasına takılan pillerdeyse 4400mAh'a kadar kapasiteye çıkıldı. Bu ürünler ülkemize ne zaman gelir belli değil.
EsquriaL
EsquriaL
Admin

Mesaj Sayısı : 7
Kayıt tarihi : 11/07/08
Yaş : 30
Nerden : Istanbul

https://pspking.hareketforum.net

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz